Carrotcake en koffie

Beste koffie plekken in Hilversum

Koffie. Wetend dat ik ’s ochtends wakker gekust kan worden door een kopje van dit belachelijk lekkere goedje, maakt dat ik een lichte slaper ben. Ik hunker in mijn dromen al naar die eerste mok en word, waar anderen wakker worden met een dood vogeltje in hun mond, wakker met juichende smaakpapillen. Omdat ze weten dat ze kort daaropvolgend overgoten gaan worden met vloeibaar bruin goud.

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Het ding is alleen… ik kan zelf geen goede koffie zetten. Geloof me, ik heb het geprobeerd. Er kwam een duur espresso-apparaat (Francis Francis X1), er werden speciale Ethiopische bonen ingevlogen, er waren zelfs verschillende modellen melkopschuimers. En nog slaag ik er niet in de perfecte kop koffie te brouwen.

Mozes over koffie

Wat blijkt nou… het is een vak! Koffie maken is een vak. Nee, een roeping! Je wordt geen barista, je bént het al zonder het te weten. En als je dan voor het eerst een piston in je handen krijgt, dan begint je interne stoomketeltje al te gloeien.

Bij mij gloeit alleen mijn pinpas, want ik drink mijn koffie in het Gooi tegenwoordig het liefst bij deze specialisten achter de koffiemachine:

Your Coffee

Na onze verhuizing van Amsterdam naar Hilversum in 2013 kwam er het grote niets. Een leegte die krampachtig werd opgevuld met de Starbucks op station Hilversum, maar tegen die prijzen overmatig zoete koffie drinken is mijn portemonnee (en tandarts) niet bestand. Ik miste échte koffietenten met een kenner achter de bar, die me dingen aan kon raden door even te polsen waar ik van houd.

You Coffee

Youri Erades van Your Coffee is zo iemand. Niet alleen schotelt hij je een prima bak koffie voor, de locatie voelt ook stads aan. Groot en ruim opgezet, gevoel voor detail, maar niet kitsch of overmatig gedecoreerd.

Er is keus uit meerdere soorten koffie, waarbij de smaak wel erg uitgesproken is. Ben je een middle of the road genieter, dan kan je dat altijd aangeven en krijg je een koffie die bij jou past.

Je kan er komen om bij te praten met iemand, om je kinderen te ontketenen op de speelzolder met ingenieus bestelsysteem, om even los te komen van je werk of om er juist in te duiken aan de speciale werkplekken (met internet + kabeltje).

Wat je AB-SO-LUUT moet doen – en als bakkerszoon raad ik niet snel baksels van een ander dan mijn vader aan – is de carrotcake proberen. Worteltjestaart, who knew! Ben je niet zo’n daredevil, dan kan je ook nog voor hun fenomenale brownies gaan.

Koffie

Maxx

Oké, ik ben licht bevooroordeeld door de naam (m’n jongste zoon heet zo), maar dat is niet de reden om hier je koffie te drinken. Het terras van Maxx Coffee & Wine Bar op de Gijsbrecht van Amstelstraat staat pal in de zon en met een fietspad voor de deur is er altijd wat te kijken. Met zorg bereide koffie staat hier hoog in het vaandel en als je maar lang genoeg blijft zitten, dan kan je zo doorstromen in de borrelmodus. Bij slechter weer is het binnen goed toeven aan de lange leestafel of aan een van de kleinere zitjes langs de wand.

En dan de het doel van de missie: de koffie. Goudbruin, klein schuimdekje er bovenop, lekker heet en een degelijke hoeveelheid. Lente-, zomer- of najaarszon doen het buitengewoon goed bij dit gebrande boontje:

Koffie op instagram

Meddens met stip

Op deze plek in het artikel stond in het verleden Flinders Cafe; een prettige plek voor jonge gezinnen om neer te strijken met kinderwagens voor een snelle hap of smakelijk koffie. Of het door de komst van Meddens is dat zij het onderspit hebben gedolven, durf ik niet te zeggen. Ze hebben in ieder geval wel hun biezen gepakt en daarmee de prijs voor beste terras overgedragen aan hun nieuwe overburen.

Meddens heeft grandeur. Meddens is grootstedelijk en straalt een ‘zien en gezien worden’ atmosfeer uit. Dat kan afschrikken, want soms is een gemoedelijk buurtcafé waar je ook je kind durft los te laten lopen ook prettig. Mag ik je dan overtuigen hier tóch eens binnen te gaan? Al was het maar voor hun geweldige, boterzachte koffie. Die heeft mij ook over de streep getrokken. Dat en de profetische woorden Michiel Veenstra hier al eens sprak om in dit waanzinnig mooie pand een horeca-onderneming te starten.

Doppio Hilversum

Over smaak is al zoveel gezegd. Het is een beetje de Potato potato discussie. Zo vind ik persoonlijk bijvoorbeeld de inrichting van Doppio in Hilversum niet heel sfeervol of hartelijk. Veel modern wit, gecombineerd met hard oranje, waar je wat mij betreft alleen rondom Koningsdag of het Nederlands elftal mee weg komt.  Waarschijnlijk zeg ik dus tomato en een ander weer tomato. En gezien het succes van deze grote koffie expert aan de ’s Gravelandseweg, is inrichting niet doorslaggevend voor enthousiaste bezoekers.  Zolang de smaak van de koffie maar goed is en dat is hij!

Doppio door Gooische Nieuwe

Doppio werd in 2013 bekroond tot beste koffiezaak van Noord-Holland

Daarbij is de service erg goed. Naast je espresso wordt een keurig shotje water gezet en de leestafel wordt voorzien van vers leesvoer. Een ideale flexplek voor ZZP-ers. En maak je graag oogcontact met die grote koperen ploert in de lucht, dan kan je plaatsnemen op het ruime terras aan de voorkant.

Juffrouw Jansen op de Meent

Een kinderboerderij? Je raadt koffie aan en komt met een kinderboerderij op de proppen?

You’re damn right!

Niet alleen zetten ze bij Juffrouw Jansen op de Meent een uiterst smakelijk kopje koffie voor je, maar je krijgt ook nog eens natuur en rust voor je neus. Je kinderen (als je die hebt) zie je namelijk niet meer terug, tot je ze dwingt weer in de auto of op de fiets te gaan zitten. Dus alle tijd voor jou om te genieten van dit aangename bonenbrouwsel. En eventueel zelfs een goed boek…

Voor kinderfeestjes kan er een aparte zaal worden gehuurd.

Voor kinderfeestjes kan er een aparte zaal worden gehuurd.

Drink je liever iets sterkers dan koffie? Dan is deze rondleiding misschien wel wat voor jou…

Heb jij nog een aanrader? Laat het ons weten:

  Je naam

  Je e-mailadres

  Onderwerp

  Jouw bericht

  Dit wil je ook lezen

  3 reacties

  LEAVE A COMMENT

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Over Gooische Nieuwe

  Flexwerken zonnestraal Zoek je toffe plekken met een stadse look and feel in het Gooi, dan is Gooische Nieuwe je tipgever.

  Van locaties waar je als freelancer relaxt kunt werken tot goeie restaurants, vintage kledingwinkels of leuke speeltuinen voor de kinderen.

  Categorieën

  Volg ons op Facebook

  Instagram

  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram
  Instagram

  Nieuwsbrief

  Blijf up to date van alle toffe events bij jou in de buurt.