Bier. We draaien er niet omheen in dit artikel; dit gaat over bier. Ouderwets gerstenat. Goudgeel met een smakelijke schuimlaag erop, licht bubbelend en tintelend op de tong. Benevelend en verbindend. Bier is hot, maar wordt het best koel geserveerd.
Waar er in het verleden kon worden gekozen uit brouwsels van de grote brouwerijen, duiken er nu op iedere straathoek obscure underground biertjes op. Van ‘FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje‘ van Brouwerij het Uiltje in Haarlem tot ‘Mannenliefde‘ van brouwerij Oedipus in Amsterdam of De Pauper of De Landloper van Maallust in Veenhuizen.
Zelfs je opa drinkt tegenwoordig zonder blikken of blozen een biertje van Brouwerij ’t IJ of zet zijn tanden in een stevige Jopen en ook op ouderavonden staat er al een speciaalbiertje voor je klaar. Het was er tijd voor en dus heeft het Gooi sinds een aantal jaren ook een respectabele brouwerij in haar midden met De Gooische Bierbrouwerij.
Gooisch Bier
Eerst kleinschalig en met veel liefde en vakmanschap gestart door brouwer Gijs Troost en door de jaren heen uitgegroeid tot een bruisende onderneming in het hart van Hilversum. De Gooische Bierbrouwerij heeft met de hulp van ondernemer Guido de Wit en de komst van Mout enorme stappen gezet en groeit zienderogen. En dat terwijl de brouwerij zelf nog door een relatief kleine ploeg mensen wordt bemand.
Rondleiding door de Gooische Bierbrouwerij
Zelf heb ik al meerdere keren op het punt gestaan om een brew it yourself starterkit te kopen. Het vooruitzicht om teleurgesteld te worden door troebel ondrinkbaar hoppig papje weerhield me er echter steevast van. Het maken van een goed bier is een ambacht waar je de fijne kneepjes van moet leren. De Gooische Bierbrouwerij hielp me alvast op weg dankzij een rondleiding die ze aanbieden op hun website.
Een druilerige zondagmiddag in december kreeg daarmee weer wat glans. Guido de Wit en zijn dochter Sarah verwelkomden ons in het proeflokaal, hoog bovenin Foodhall Mout. Daar legde Guido aan de hand van een aantal proefglaasjes uit hoe het door de brouwerij bereide bier zijn karakter krijgt. De werking van de hop, de verschillende gisten en de lager tijd. Verder werden eventuele vragen vakkundig – Guido volgde een basis bieropleiding – beantwoord en voorzien van kant en klare voorbeelden.
Ondergronds in hartje Hilversum
En daarna: door naar de brouwerij! Bezoekers van Mout zien bij binnenkomst de roestvrijstalen ketels meteen staan. Wat je echter als leek niet weet is dat er nog veel meer ketels aan het oog onttrokken zijn. We bezoeken de kelder onder de brouwerij en bewonderen nog meer vaten. Hier staan fermentatieketels, waarin het gist zijn werk doet en de suikers in het bier omzet in alcohol. Het hele brouwproces komt aan bod en is razend interessant om toegelicht te krijgen.
Proeverij met bier en eten erbij
Nou kan je praten over bier, maar proeven is uiteindelijk de beste manier om te overtuigen. Van een simpele pils tot een red ale en een stout, het is allemaal aanwezig en de uitleg erbij maakt dat je de smaken nog beter herkent. Wij hadden gekozen voor de simpele variant, maar je kan ook kiezen voor de proeverij, waarbij er een begeleidend hapje uit de keukens van Mout wordt geserveerd om de smaken nog beter te accentueren.
Mede door het slimme ondernemerschap van Guido is het Gooische Bier inmiddels door het hele Gooi verkrijgbaar. Vele slijterijen en supermarkten verkopen het Gooisch Blond – Rood – Wit – Zwart en de Gooische Bock en Gooische Bubbels bij de vleet. En ook in diverse horecagelegenheden is het niet meer van de kaart weg te denken.
Het herkenbare logo bestaat uit een typisch Gooisch schoothondje (chihuahua) met een parelketting en prijkt op de flessen als een gestileerd mythologisch beest uit vervlogen tijden. De bierdrinker van tegenwoordig wil meer dan alleen een smakelijk drankje. Die wil ook een verhaal. En dát krijg je bij de rondleiding van de Gooische Bierbrouwerij.
Bier is hot… but best served cold.
Gooische Bierbrouwerij
Marktstraat 3, Hilversum
Aanmelden voor een rondleiding